3D-printer; leketøy eller verktøy?

Har en 3D-printer egentlig noen praktisk nytte som verktøy, eller er det bare et leketøy? Selv om 3D-printer begynner å bli et begrep de aller fleste har hørt om kan det være vanskelig å se hva en 3D-printer faktisk kan brukes til. Les de utallige mulighetene som finnes her.

Først og fremst er ikke en 3D-printer bare en 3D-printer. Forskjellene er mange og store, den eneste fellesnevneren er at de alle går under begrepet additiv produksjon, til forskjell fra den tradisjonelle subtraktive produksjonsmetoden. Det finnes en lang rekke forskjellige type printere, basert på en lang rekke forskjellige teknologier, til vidt forskjellige formål.

Lekebiler mot virkelige biler

Det er 3D-printerne som er rettet mot det personlige forbrukermarkedet folk flest tenker på som en 3D-printer, av naturlige grunner. Siden de er rettet mot vanlige forbrukere er de langt mer tilgjengelige. De finnes i vanlige el-butikker og du kan lese anmeldelser i avisen. Du kjenner kanskje en som allerede har kjøpt seg en 3D-printer, og stolt viser frem en miniatyrmodell av bilen sin.

Entusiasmen rundt 3D-printing blant tilhengerne er forståelig stor. Det er moro å kunne lage et fysisk produkt, tilsynelatende fra ingenting, spesielt hvis du selv har designet det først. Men det er egentlig alt, det er moro. Hvis du ikke har stor interesse innen en spesiell hobby som droneflyging eller modellbiler, har en personlig 3D-printer begrenset praktisk nytte for vanlige forbrukere i dag.

Hva kan så en profesjonell printer? Kan den skrive ut virkelige biler? Ja og nei. Det finnes ingen printer i dag eller i nærmeste fremtid, som kan skrive ut en komplett bil med dekk, motor og DAB-radio i én omgang. Men 3D-printing brukes allerede i dag til utvikling og produksjon av deler til nye biler, alt fra motordeler til koppholdere.

3D-printer som utviklingsverktøy

3d-printEn av de største profesjonelle bruksområdene for 3D-printing i dag ligger definitivt hos ingeniører og designere som jobber med produktutvikling. Der en vanlig forbruker ser ett enkelt produkt, ser ingeniøren en rekke komponenter som må fungere optimalt sammen for å gi et godt sluttprodukt. En tradisjonell kaffetrakter kan fort bestå av 50 forskjellige komponenter. Tenk så at du skal utvikle noe litt mer innovativt og høyteknologisk enn et produkt som varmer opp vann.

Å lage en prototype for å teste form og funksjon for en ny del, eller helt nytt produkt, kan være en langtekkelig og kostbar prosess for én enkel del. Dette begrenser for mange bruken av prototyper i utviklingsprosessen, noe som kan ha direkte følger for kvaliteten på det endelige produktet, eller føre til uforutsette problemer og utsettelser i produksjonen.

3D-print visualiseringMed god testing av form og funksjon under hele utviklingsprosessen vil man unngå overraskelser, og sikre et godt sluttprodukt. Ikke minst fjerner dette deler av risikoen ved å prøve ut nye og innovative løsninger. Å ha muligheten til å skrive ut prototyper på bare noen timer gir derfor en verden av nye muligheter for produktutviklere, noe fler og fler bedrifter over hele verden oppdager og drar nytte av.

Visualiseringer er også et viktig felt innen 3D-print, spesielt innen produktdesign hvor former og detaljer er viktige. Hvilke design passer best? Skriv ut alle versjonene og test selv. Å holde et fysisk produkt i hendene for å teste dets funksjon og passform gir et ganske annet inntrykk enn å se en digital modell eller et bilde.

Kompromissløs utvikling

De fleste vil være enige at riktig verktøy gjør jobben veldig mye enklere. En profesjonell fotograf bruker ikke mobilkameraet på jobb fordi det er alt for tungvint, tregt og dårlig i bruk, samtidig som resultatet ikke holder mål. Profesjonelt utstyr har egenskaper vanlige forbrukerprodukter ikke kan måle seg med. Det er her printerne beregnet på forbrukermarkedet kommer til kort, og det er her vi finner skillet mellom leketøy og verktøy.

3d-print partsPrototyper for nye produkter stilles det en del absolutte krav til. Glatte overflater, minimal feilmargin, produsert i robuste materialer med de riktige egenskapene. Det er viktig at modellen ser og føles ut som det faktiske produktet, ikke en billig etterligning. Hvilken type 3D-printteknologi maskinen bruker, og hvilke materialer den kan printe i utgjør store forskjeller på sluttproduktet.

Protoyper brukes heller ikke bare for passform og utseendemessige designvalg, snarere tvert imot. Det kosmetiske utseende på delen er i mange tilfeller helt likegyldig, så lenge formen er riktig og delen overholder det endelige produktets fysiske egenskaper. De 3D-printede delene må da ofte gjennomgå og bestå tøffe tester for blant annet styrke, elastisitet, utmattelse og temperaturendringer, for å nevne noen.

Vi har nå nevnt bare noen av bruksområdene der additiv produksjon kan bidra til innovasjon og forbedre produktutvikling. Vil du få et enda bedre innsyn i trendene innen 3D-printing? Les Markforged sin rapport og møt produsentene som benytter seg av 3D-print i dag, og finn ut hvordan de transformerer design og produksjon.

Ønsker du å få et dypere innblikk i mulighetene med 3D-printing og lære mer om de forskjellige teknologiene?

Bli med på kurs i 3D-printing